Hosszú évekkel ezelőtt, szó szerint a világ másik felén, Ausztráliában hallottam először a kifejezést: demencia. 2007-et írtunk és nekem addig fogalmam sem volt róla, hogy ez egy betegség, ami nem természetes része az öregedésnek, hanem egy krónikus állapot, amit kezelni kell. Noha ott már évek óta nemzetközi egészségügyi prioritásként kezelték a demenciával élők ellátását, én magyarként úgy szocializálódtam, hogy a hasonló tüneteket produkáló idős embereket szimplán szenilisnek nevezzük, ha egymás útját keresztezzük mosolygunk rajtuk, vagy - még rosszabb esetben - csak legyintünk egyet és tovább megyünk.

A nevem Juhász Ágnes, demencia ápolási specialista és nemzetközileg publikált író vagyok. Weboldalam létrehozásának legfontosabb oka a segíteni akarás és az a szenvedélyes elkötelezettség, amit a demenciával élők iránt érzek. Az évtizedes tapasztalat, a nővérként megszerzett diplomám, a program-vezetőként eltöltött ausztrál évek, a angliai ápolási gyakorlatom - amelyet bentlakásos ápolóként végzek immár hatodik éve -, a Magyarországon és Angliában publikált írásaim sikere, úgy érzem, külön-külön is kompetenssé tenne abban, hogy a témában érdeklődőknek segítsek az eligazodásban. A legbüszkébb mégis arra a megfoghatatlan képességre (tehetségre) vagyok, amivel pillanatok alatt utat találok a legnehezebb esetekhez is és eddigi intenzív ápolási munkám során még soha nem lettem áldozata – az egyébként nem ritka – agresszív megnyilvánulásoknak. Minden nap, minden órája és minden perce, amit demenciával élőkkel töltök igazolja azt a tézisem, hogy személyre szabott ápolással, megfelelő technikák alkalmazásával, türelemmel, odafigyeléssel és szeretettel az együtt töltött idő vidámmá tehető és az életminőség magas szinten tartható még akkor is ha a stádium előrehaladott, és a rövid távú memória már régen felmondta a szolgálatot. Ebből a tudásból szeretnék minél többet megosztani honlapomon.

A weboldal szükségességét igazolja, hogy a Memóriaőrző című, Magyarországon publikált könyvemben megadott email címre rengetegen írnak nekem az ügyben, hogy tanácsaimmal segítsem az ápolást. Konkrétumokat osztanak meg velem olvasóim, és az egyedi történetek nem hogy csökkennének az idő előrehaladtával, de egyre több ilyen jellegű megkeresés érkezik hozzám. Ez alátámasztja azt a statisztikát, amit évek óta hangoztatnak az illetékes világszervezetek, nevezetesen, hogy a megbetegedések száma ugrásszerűen növekedik az egész világon, ami alól hazánk sem kivétel. A demencia kétségtelenül a 21. század népbetegsége. Rengeteget tehetünk ugyanakkor azért, hogy felkészüljünk szeretteink megfelelő gondozására, vagy minőségileg fejlesszük azt a tudást és gyakorlati segítségnyújtást, amit jelenleg is adunk valakinek, aki demenciával él.

Honlapom tehát, sok más demencia-információs weboldallal ellentétben nem az orvosi aspektusokra fókuszál, hanem a mindennapi ápolásra és annak segítésére. Itt nem talál az olvasó olyan hatásvadász cikkeket, amelyek azt sugallják, hogy a kór elkerülhető bizonyos diéták betartásával, vagy például ha sokat olvasunk életünkben, mert ezeknek a híreknek a többsége kacsa és nélkülözi a tényeket. Általában olyan cégek, szervezetek használják a témát PR fogásként, akik a cikk kapcsán rögtön ajánlanak is valamit eladásra. Hallókészüléket, ha a hír azt állítja, a halláskárosodás közvetetten vezethet demenciához, vagy 'demenciabarát étel'- házhoz szállítást, ha arról olvasunk, hogy a mediterrán ételeket fogyasztók kisebb eséllyel betegednek meg. Érdemes az ilyen jellegű hírekkel óvatosan bánni.

Amennyiben kutatási eredményekről, vagy nemzetközi gyakorlatban megjelent újdonságokról számolunk be, azt csakis ellenőrzött forrásokból tesszük. 

Köszönöm, hogy az oldalra látogatott, és bízom benne, hogy megtalálta azt az információt, amire az ápolási folyamatban szüksége volt. Amennyiben további kérdése lenne, kérem lépjen közvetlenül kapcsolatba velem, a megadott elérhetőségek valamelyikén.

Legjobbakat kívánva, üdvözlettel:

Juhász Ágnes

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE